Hoppa till innehåll

Trolltjärn-besök

Folke Ricklund (1900-1986) var en känd Västerbottenkonstnär med fjällen som ett av sina främsta favoritmotiv. Han byggde Ricklundgården tillsammans med sin första fru Emma. En Italieninspirerad villa i Saxnäs som är en veritabel konstskatt och ett efterlängtat paradis för konstnärer att få komma till och jobba med sin konst.

Trolltjärn, oljemålning av Folke Ricklund, 1964.

Men det var inte detta jag skulle berätta egentligen. Nej för ett tag sen så inhandlade vi en finfin målning av Folke Ricklund. En klarblå tjärn med branta klippväggar, med sprakande färger, mycket fantasifull och spännande – nya grejer dyker upp ju mer man fördjupar sig i den.

Efter lite letande så fann vi Trolltjärn. Det visade sig vara ett litet naurreservat i norra Ångermanland, dryga två timmars bilfärd rakt västerut från Umeå.

En solig dag i slutet av april bilade vi dit, mycket nyfikna på hur det såg ut i verkligheten och i villfarelsen att det skulle vara ganska snöfritt (eftersom att det var det ute vid kustlandet…).

Sista timmens körande skedde mest på leriga grusvägar och till slut var vi framme vid en stor snödriva som nästintill skymde skyltar och informationstavlan som skvallrade om att vi hade nått fram.

Och det var mer snö – meterdjup! Men när vi hade tejpat fast brallorna mot skorna så kom vi oss pulsande ända fram till tjärnen. Det var värt besväret. Såklart är Ricklunds klippväggar ännu häftigare än verklighetens och hans konstnärsperspektiv visar tjärnen ovanifrån och ur många synvinklar på en gång. När man står och går där blir det inte riktigt samma upplevelse som tavlans men väl så fin! Vi vandrade lite runt, fikade, njöt i solen och traskade sen tillbaka med en absolut plan att återse det här lilla paradiset när solen har smält undan all snö och is och lockat fram grönska och det Ricklundskt blåa vattnet!

Publicerat iTravel