Hoppa till innehåll

Läsvärd publikation om Pehr Stenbergs väg till sitt yrke som präst av Ingvar Dahlbacka, professor i kyrkohistoria vid Åbo Akademi

Pehr Stenberg (1758-1824) har blivit en god vän och följeslagare för mig nu ända sedan hösten 2009 då det blev aktuellt med utgivning av hans omfattande självbiografi. En utgivning som fått sin fullbordan för ett par veckor sedan i och med lanseringen av en avslutande registerdel innehållande sakords-, ortnamns- och personregister så att det ska gå att hitta och ha full nytta och glädje av det digra materialet.
I den här vevan har ett par artiklar med ursprung i självbiografin publicerats. Här kommer den första – en initierad beskrivning av Pehr Stenbergs långa väg till prästyrket från det fattiga hemmet i Stöcke utanför Umeå, över studier i Umeå skola samt vid Åbo Kungliga Akademi och till det att han etablerar sig i Västerbotten och Umeå efter fullbordade studier.

Jag är väldigt glad att vår utgivningsmöda nu börjar ge frukt i det att andra tar vid och analyserar den fantastiska text som Pehr Stenbergs levernesbeskrivning är! Nedan hittar ni Ingvar Dahlbackas artikel i sin helhet. Samt en oljemålning av Umeåkonstnären Kjell Rosén från 1933 som föreställer Umeå landsförsamlings (”Backens”) kyrka och som pryder framsidan av vår registerdel.

Referens
Ingvar Dahlbacka. En bondson blir präst. Om Pehr Stenbergs väg till prästämbetet under senare delen av 1700-talet i ljuset av hans levernesbeskrivning. AURAICA. Scripta a Societate Porthan edita. 2017;8:59-67.

68976-Artikkelin teksti-85723-1-10-20180108

”Backens kyrka”, oljemålning av Kjell Rosén, 1933.

Publicerat iOkategoriserat